Şiir Defteri

DAİRE TEK BİR KENARI OLAN GEOMETRİK ŞEKİLDİR SAVIM (DENEME)

Yazan: Birturkbilgesi
18.04.2020 / 00:54
1607 kez görüntülendi
12 yorum yapıldı
Daireyi nasıl tanırsınız, nasıl tanımlarsınız? Dairenin bilinen tanımı şöyle: 'Bir çember ile çemberin iç bölgesinin bileşiminden oluşan düzlem parçası.'. Sonra da 'Çember nedir?' diye düşün. Bence hiç de zekice bir tanım değil. Dairenin tanımı bence şöyle olmalıdır: 'Yalnızca bir kenarı olan geometrik şekil/biçim'. Şekil olmak 'Tek bir kapalı kenarı olan' ve 'eğri'lik anlamı taşır yani uçları birbirleri ile birleşmelik bir çizgi geometrik şekil oluşturmaz. 'Beşgen' nedir; beş kenarı olan geometrik şekil; üçgen nedir, üç kenarı olan geometrik şekil; yani tümü de 'kenar' ile tanımlanmakta, peki daire neden 'kenar' ile tanımlanmıyor? Bu durumda; daireyi de 'Yalnızca bir kenarı olan geometrik şekil' olarak tanımlarsak daireyi de 'kenar ile tanımlanmak' kapsamı ve kümesi içine almış oluruz. Bu durumda sorun, 'nokta'nin ne olduğudur; bu durumda, 'noktayı' da 'Hiç kenarı olmayan geometrik şekil olarak tanımlayabiliriz. Peki 'çizgi' ne olacak; onu da 'Sonsuz sayıda kenarı olan geometrik şekil' olarak tanımlayabiliriz; böylece her şekil 'kenar' ile tanımlanmış olur. 'Yalnızca bir kenarı olan geometrik şekil' diye tanımlanırsa; eğribüğrü(eğri büğrü) bir daire de içerilmiş olur yani çapı farklı değerler olan bir daire türü de kapsam içine alınmış olunur ki bu tür daireler de vardır. Necdet Gürçiftçi Bağımsız, özgür, bilimsel, tarafsız; hiçbir dini inançtan ve hiçkimseden yana olmayan dinli ve bilge İnternette yayınlandığı zaman: 18.4.20/00.54

ayyüzlü


19.04.2020 / 17:07
değerli @ardam ; herkesin yaptığı işe saygımız var. Necdet hocamın da görüşleri çok değerli, sadece mekan olarak yanlış yerde kürek sallıyor. ancak lütfen saygı sınırlarını aşmayalım. sevgi ile.

Birturkbilgesi


19.04.2020 / 17:08
'Gemi'den demek istediğim, Türkiye. Ne yani Türkiye batsın mı? Dünyanın sonu olabilir ancak 'Kıyamet' yok. An'ı yaşamak cehalet ve nefs kültürüdür çünkü amaç an'ı yaşamak değil bilimsel ve ahlaklı olmak olmalıdır. Belki farkında değilsin ki burada 'en yeni düz yazılar' köşesi var, ve felsefe düz yazı iken şiir düz yazı değildir. Öteyandan; felsefeyi dışlayan şiir ve şairlik yanlıştır çünkü felsefe mantığın en geniş halidir yani felsefeyi dışlayan şiir ve şairlik ancak cehaletin ve nefsin kendini tatmini olur. Ve bilgeye 'Burası senin yerin değil, sen git' demek zaten hem ruhsal yozluğun hem ruhsal batmışlığın hem de dine aykırılığın kanıtıdır çünkü olması gereken şey herkesin bilge olmasıdır, ve din de bilge olunmasını ister. Yani hem bilgeliği ve felsefeyi dışlamak hem de şiirden, şairlikten söz etmek hem sanatı, hem şiiri, hem insanlığı hem dini, hem bilimi anlamamanın ya acı ya gülünç bir durumudur. Bilinmeli ki felsefeyi ve bilgeliği dışlamış şiir de, hayat da ancak düğünlerde ya da gazinolarda göbek atmaya ya da yozluğa çerez olmaya yarar. Şiir yazmak isteyen herkes önce felsefe öğrenmelidir.

Birturkbilgesi


19.04.2020 / 17:17
ardam'a: Bilgelik verilmez, hak edilip alınır, ve yazılarla ve özel hayatla kanıtlanır, ve bilgeyi ancak bilgeler ve bilgelik anlar yani felsefenin fsinden bile anlamayanlar anlamazlar. İnternete felsefe, din, bilim, teknoloji, şiir, öykü, siyaset dahil 12 bin civarı yazı yazdım, 7-8 yılda yılda. Eğer bilgelikten anlarsan onları okuduğunda anlarsın. Yani bilgelik toplumdan ya da siyasi partilerden ya da vakıflardan ya da derneklerden ya da Avm'lerden alınmaz. Felsefesiz hayat, doğru hayat değildir; felsefesiz şiir de doğru şiir değildir. Farkında olmamalısın ki bu sitede 'En yeni düz yazılar' köşesi var, ve felsefe de düz yazıdır. Felsefeyi ve bilgeliği düşman gören mantığın yazdığı şiirlerden de kendilerine de insanlığa da hayr gelmez zaten. Onlar cehalet ve nefs içindeki sevgililere yazılan saçmalıkları şiir sanırlar.

Düzenleme: 19.04.2020 / 18:49

Birturkbilgesi


19.04.2020 / 17:33
Felsefe düşünmek demektir; düşünmeyi sevmeyen ya da istemeyen insanların şiir yazmaları da saçma olur. Felsefeye aykırı şiir doğru şiir değildir, bu nedenle şiir yazmak isteyenlerin de, herkesin de felsefe öğrenmesi gerekir. Felsefeye ilgi duymamak insanlığın konularını dışlamaktır. Tarihteki bilgeler bilgeliği nereden almışlarsa ben de oradan aldım. Siz de oradan alabilirsiniz, bilge olmak ne ayıp ne yasak. Türkiye'nin de, insanlığın da şairlerden önce bilgelere, bilgeliğe ve felsefeye gereksinimi var yoksa diktatörler bile şiir yazarlar, resim yaparlar.

Birturkbilgesi


19.04.2020 / 18:54
Anlayamadığım konulardan ikisi de şu: 1- Yazılarımı okumak zorunda değilsiniz; okumak istemiyorsanız okumazsınız. Şiir okumak istiyorsanız sitede bolca şiir var. Ben de zaten şiirlerinizi hiç okumuyorum çünkü bana lise düzeyinde şiirler gibi geliyorlar. Ben yazılarımı Türkiye, insanlık, felsefe, bilim, din ve Türkçe için yazıyorum. Sizin bana gereksiniminiz olmayabilir ancak felsefenin, bilimin, dinin, Türkiye'nin ve insanlığın var; sizin şiirleriniz ise insanlığa ve Türkiye'ye ne veriyor? Düşünce özgürlüğüne saygınız ya da ilginiz yoksa neden şiir yazıyorsunuz ya da şiir okumak istiyorsunuz? 2- Neden ikiniz aynı anda ortaya çıkıp aynı anda kayboluyorsunuz?
Kapat/(ESC)
Yorum Düzenleme

Yeni Üyeler

  • Samimi
  • siirsairii
  • AgahEfendi
  • sidarsevimli
  • meşale
Kapat/(ESC)
Tavsiye
Adınız:
Sizin eposta adresiniz:
Alıcının eposta adresi:
Mesajınız:
Doğrulama Kodu:
captcha refresh
Kapat/(ESC)
İletişim
Adınız:
Eposta adresiniz:
Mesajınız:
Doğrulama Kodu:
captcha refresh
Kapat/(ESC)
Rastgele Şiir